Skagen Skinken - Smag på traditionen!

Da jeg kom i lære i 1966, lavede vi speget (tørret) lammekød, så teknikken med at salte og tørre lærte jeg allerede i min læretid. Senere lavede vi også spegeskinker med mere eller mindre held. I 1990 fik vi en vild idé – vi ville lave en unik skinke, som kvalitetsmæssigt ikke var blevet lavet i Danmark før. Efter utallige forsøg er vi endt der, hvor vi er i dag. Vi synes selv, at vi har en skinke, der kan matche skinker fra udlandet, men med sin helt egen karakteristika fra Skagen. 

Efter 10 år var vores produktion blevet så omfattende, at vi måtte se os om efter mere plads. Vi købte et hus på Skagen Havn, som vi indrettede til skinkeproduktion. Her laver vi næsten 5000 skinker om året – og kan heller ikke lave flere!

Vi får de udvalgte ferske skinker fra Danish Crown i Sæby. Fra saltning til slutprodukt går der 12 måneder, og undervejs har vi fat i skinkerne 25 gange. Så det er rigtig håndværk. Undervejs svinder skinkerne ca. 33 % og bliver til sidst koldrøget.

Vi er meget stolte over, at vi i 2003 fik Danske Slagteriers Innovationspris for vores udvikling af Skagen Skinken.

Se videoen om Skagen Skinken herunder


Der er vendt op og ned på det gastronomiske europakort. Hvor man før tænkte på de sydlige himmelstrøg når man skulle nyde den gode røgede skinke, går tankerne nu mod nord, mod Skagen og et sandt lille mesterværk.



Det er ikke kun i andre lande, man laver spændende skinkeprodukter. Slagter Munch i Skagen fremstiller en unik røget skinke, der har høstet stor anerkendelse - også uden for Danmarks grænser. Som det ses af billederne, er der et væld af muligheder med Original Skagen Skinke - til både kolde og lune retter.


Salat med Skagen Skinke, chili, pinjekerner og Mozarella ost

Ideel til både brunch, frokost- og hovedretter

De fleste forbinder røget skinke med forretter i form af tynde skiver, viklet omkring melonskiver eller asparges - men tidens kokke er gået et skridt videre. Skagen Skinken er en fortrinlig ingrediens til et utal af retter med kød, fisk, skaldyr og pasta. Og desuden som antipasta og i salat. Skagen Skinken kan nydes såvel frisk som ristet, og er med til at give anretningen et ekstra pift.


Ciabatta bolle med ristet Skagen Skinke og tomatsalsa

Original Skagen Skinke

Kunsten at konservere kødprodukter til opbevaring ved hjælp af saltning og rygning er århundreder gammel, så Skagen Skinken bygger på stolte traditioner.

Der er skelet til Italien, hvor man lufttørrer skinkerne - og til Nordjylland, hvor man har tradition for at krydre livets glæder med de lokale urter.

Skinken fremstilles af 1. klasses kød fra en stor gris, saltes med havsalt, ryges og krydres efter en hemmelig opskrift for at fremelske den helt unikke smag. Som afslutning lufttørres skinkerne, hvorefter de er klar til servering.



For at opnå det rigtige resultat er det afgørende, at luftens temperatur, balancen mellem tørhed og fugt samt den lange modningsproces styres meget nøje. Det tager ca. 1 år at producere en Skagen Skinke.


Tournedos af oksemørbrad med Skagen Skinke som svøb og grillet


Pasta og bønner med Skagen Skinke og Jomfruhummerhaler